معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه در کل دنیا ۳۶۰ هزار مرگ مرتبط با کرونا داشتهایم اما سالانه ۸ میلیون نفر در دنیا بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند، گفت: ته سیگار میتواند منشأ ویروس کرونا باشد.
به گزارش اکودام به نقل از خبرگزاری تسنیم ؛ دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت، در نشست ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران با بیان اینکه این تصور که با گرم شدن هوا ویروس کرونا از بین میرود غلط است، گفت: الان اتفاقا مناطق گرمسیر ما بیشتر گرفتار میشوند و رتبه دوم و سوم کشورهای دنیا را برزیل و روسیه که به ترتیب گرم و سرد هستند تشکیل میدهند که نشان میدهد گرمای هوا روی ویروس تأثیری ندارد.
وی افزود: باید بپذیریم هرکسی از خانه بیرون میآید ماسک داشته باشد و هرکسی در مکان سربسته و در تجمعات حضور مییابد حتماً از ماسک استفاده کند زیرا استفاده از ماسک در کاهش زنجیره انتقال بسیار موثر خواهد بود. نیاز نیست حتماً از ماسک N95 استفاده شود بلکه از ماسکهای خانگی نیز میتوان استفاده کرد.
رئیسی ادامه داد: با توجه به این که مساجد، پاساژها و فضاهای کسب و کار بازگشایی شدهاند رعایت این نکات بیش از پیش موردنیاز است و استفاده از ماسک در تاکسی، مترو و سایر اماکن ضروری است. ویروس ضعیف نشده و از بین نرفته است و با همان قدرت قبلی در حال ادامه فعالیت است و اگر رعایت و کنترل خدشهدار شود یا کمرنگ شود این ویروس میتواند به استانهایی که کرونا در آنها کنترل شده دوباره برگردد.
تغییر علائم کرونا
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره تغییر علائم کرونا تصریح کرد: ویروس کرونا رفتار و علائم ناشناختهای دارد؛ این ویروس کماکان باعث تنگی نفس و نارسایی ریه میشود اما اگر بخواهیم یک جمله درباره این ویروس بگوییم این است که ویروس اندوتریت را سبب میشود. اندوتلیوم لایه پوششی داخل عروق است که ویروس کرونا باعث التهاب آن میشود. از آنجا که عروق در کلیه، قلب، مغز و… وجود دارد عروق قلبی و مغزی درگیر میشوند؛ بنابراین به طور کلی چون بدن انسان از عروق تشکیل شده و درون تمام سرخرگها اندوتلیوم وجود دارد میتواند تمام ارگانها را درگیر کند.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه درگیری عروق وجود دارد و باعث لخته خون میشود در رگهای ریز این لختهها میماند و خونرسانی اتفاق نمیافتد و درگیریهای قلبی و ریوی و مغزی ایجاد میکند. به همین دلیل به بیماران بستری در ICU داروی ضدانعقاد داده میشود.
علت افزایش تعداد موارد کرونا
رئیسی در توجیه علت افزایش آمار کرونا در کشور، گفت: قدرت بیماریزایی ویروس کم نشده است؛ ما در این مدت ۲۰۰ هزار تست سرپایی برای افرادی با علائم خفیف انجام دادهایم؛ حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد تستهای سرپایی مثبت هستند که نیاز به بستری بیمارستانی ندارند و میتوانند در خانه یا نقاهتگاه ایزوله شوند و بهبودی پیدا کنند. پیدا کردن این افراد یک دستاورد مثبت است زیرا ایزوله میشوند و زنجیره انتقال کاهش مییابد و بیماری را به افراد سالمند و دارای بیماریهای زمینهای منتقل نمیکنند. میزان بستری به طور واضح کاهش یافته است و موارد سرپایی افزایش یافتهاند. البته در استانهایی مانند خوزستان پیک دیر اتفاق افتاد و میزان بستری نیز بالاتر است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا وزارت بهداشت در ستاد ملی مبارزه با کرونا تنها نقش مشورتی دارد یا خیر، تصریح کرد: قبل از اینکه در ستاد موضوعی مطرح شود ما کارشناسی خود را انجام میدهیم؛ بعد از آن کمیتهای در وزارت کشور هست که از جنبههای مختلف به موضوعات مختلف نگاه میشود.
وی ادامه داد: کرونا صرفاً بحث سلامت نیست و نباید تنها از جنبه سلامت به آن نگاه کرد بلکه از نظر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز باید به آن نگریست. کشوری مانند آمریکا ۱۱۴ میلیارد دلار برای کرونا اعتبار تخصیص داده است؛ این در حالی است که ما در شرایط تحریمی به سر میبریم و با تکیه بر توان داخلی خود توانستهایم مدیریت خوبی داشته باشیم. بسیاری از مردم مشاغل روزمزد دارند که برای آن چند راه حل وجود دارد؛ اگر از دید بهداشت و سلامت به این موضوع نگاه شود باید همهجا را قرنطینه کنیم ولی اینکه ما چقدر قدرت حمایت معیشتی داریم موضوع مهمی است؛ اما یک راه حل دیگر این است که در کنار سلامت بحث فرهنگ، اقتصاد و مسائل مذهبی را نیز ببینیم بنابراین همه این مسائل را باید در کنار یکدیگر در نظر گرفت.
رئیسی اضافه کرد: در سطح کشور بررسیهای دقیقی انجام دادهایم؛ مردم نسبت به سه هفته پیش بیشتر به سمت عادی شدن کرونا رفتهاند که بسیار خطرناک است. ما از بیماری کرونا نمیترسیم بلکه بزرگترین ترس ما عادی شدن وضعیت است که بسیار از خود ویروس خطرناکتر است. در ستاد ملی مبارزه با کرونا نقش وزارت بهداشت بسیار کلیدی است اما تمام حرفهایی که ما میزنیم دقیق اجرا نمیشود و برخی نظرات تعدیل و تغییر مییابد.
معاون بهداشت با بیان اینکه در سه هفته پیش ۸۲ درصد مردم پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکردند، گفت: الان این رقم به ۵۶ درصد در تهران رسیده است؛ در هفتههای پیش پروتکلهای بهداشتی حدود ۶۱ درصد در خوزستان اجرا میشد؛ بنابراین اگر میخواهیم از وسائل حمل و نقل عمومی استفاده کنیم باید حتماً از ماسک استفاده کنیم.
وی افزود: کره جنوبی که بسیار خوب عمل کرد چند روز پیش دوباره به سمت بستن مدارس رفت. در انگلیس نیز به این نتیجه رسیدند که طرح غربالگری که ما از اسفند شروع کردیم را الان شروع کند. کشوری مانند سوئد از ابتدا همه جا را بازگشایی کرد اما توصیه کرد افراد پرخطر در جمع حاضر نشوند و نتیجه این شد که سوئد بعد از انگلیس از لحاظ میزان مرگ و میر به ازای هر میلیون نفر در رتبه دوم قرار گرفت. ما تاکنون میزان مرگ و میرمان افزایش نیافته است اما تعداد موارد سرپایی ما رو به افزایش است.
وی با بیان اینکه تشدید نظارتها باید با همکاری سازمانها صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: واحدهای صنفی که بازگشایی کردهاند باید QR کد خود را پشت شیشه بزنند و هر کس وارد این صنوف شود میتواند این کد را اسکن کند و مردم نیز به نظارت بر اصناف به ما کمک کنند.
تلاش برای حمایت از کادر درمانی
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره میزان حمایت مالی از کادر بهداشت و درمان کشور، گفت: تعداد کارکنان ما بسیار زیاد و منابع مالی ما بسیار اندک است؛ پولی که تاکنون برای کرونا به دست ما رسیده است ۳۰ درصد پولی است که با موافقت مقام معظم رهبری به دست ما رسیده است اما سعی میکنیم از کادر درمانی حمایت کنیم.
مرگ سالانه ۶۰ هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره مصرف دخانیات، گفت: در کل دنیا ۳۶۰ هزار مرگ مرتبط با کرونا داشتهایم اما سالانه ۸ میلیون نفر در دنیا بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند که هزینههای بسیاری به کشورها تحمیل میکند. سالانه ۶۰ هزار مرگ به دلیل مصرف دخانیات داریم.
وی افزود: با توجه به آسیبی که به مخاط افراد سیگاری وارد میشود این افراد بسیار مستعد بیماریهای واگیر از جمله کرونا هستند؛ بالاترین میزان مرگ و میر در کرونا ۳۳ درصد در افراد مبتلا به سرطان ریه است که رقم بسیار بالایی است بنابراین با توجه به اینکه کرونا از طریق قطرات منتقل میشود مصرف قلیان به خصوص به صورت مشترک میتواند بسیار آسیبزا باشد و به همین دلیل از مصرف قلیان در دوران کرونا ممانعت شده است.
فروش سیگار با ترفندهای تبلیغاتی
رئیسی خاطرنشان کرد: شعار امسال سازمان جهانی بهداشت درباره دخانیات محافظت از جوانان در برابر فریبکاری و ترفندهای صنایع دخانی و پیشگیری از مصرف دخانیات و نیکوتین در آنهاست. صنایع دخانی به روشهای بسیار مختلف در حال اجرای ترفندهایی هستند که جوانان را فریب میدهد. فروش نخی سیگار نیز میتواند بسیار زیانآور باشد و ترفندی است که برای افزایش فروش دخانیات استفاده میشود.
فروش نخی سیگار ممنوع است
وی ادامه داد: دکهها مجاز به فروش سیگار نیستند؛ فروش نخی سیگار نیز ممنوع است و اگر دکهای آن را به فروش میرساند شهرداری باید ورود کند و آن را تعطیل کند. یکی از ایراداتی که سازمان بهداشت جهانی به ما میگیرد بحث مالیات بر سیگار است؛ قیمت هر پاکت سیگار در ایران به یک دلار نیز نمیرسد بنابراین بسیار قیمت پایینی دارد و در هیچ جای دنیا یک پاکت سیگار قیمت یک دلار ندارد و گرانتر است و تنها چیزی که گران نمیشود سیگار است.
وی تصریح کرد: قبل از شیوع کرونا در کشور مراکز عرضه قلیان ۱۹ هزار و ۶۱۸ مورد بود؛ واحدهای صنفی که به صورت خودجوش عرضه را قطع کردند ۴۰ درصد بوده است و در این مدت ۲۱ هزار بازدید انجام شده که ۸ هزار و ۵۲۸ واحد جمعآوری شدند و ۴ هزار مورد نیز تذکر جدی گرفتند.
وی با بیان اینکه ته سیگار حالت پنبهای دارد و به بزاق آلوده میشود، گفت: ته سیگار میتواند منشأ عفونت کرونا باشد.
مصرف ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور
وی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درباره مالیات بر سیگار گفت: حدود ۵۵ میلیارد نخ مصرف سالانه سیگار در کشور داریم؛ یعنی حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان دود میشود و هزینه سلامت آن ۳۰ هزار میلیارد تومان است؛ البته سایر هزینههای اقتصادی نیز وجود دارد و حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان برای کشور هزینه دارد.
کدام استانها دخانیات بیشتری مصرف میکنند؟
وی افزود: بر اساس آخرین آماری که ما داریم ۱۰ درصد مردم کشور ما که بالای ۱۸ سال هستند مصرفکنندگان روزانه سیگار هستند. در روستاها حدود ۱۵.۴ درصد و در شهرها ۱۳.۶ درصد است؛ در روستاها بیشتر از قلیان استفاده میشود و بالاترین مصرف سیگار در استانهای مرکزی، آذربایجان غربی، قزوین و البرز است. بالاترین مصرف دخانیات که عموماً قلیان است در بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس است. بالاترین میزان مصرف دخانیات در گروه سنی ۴۴ تا ۵۵ سال است. البته یک بررسی نیز در خصوص سنین ۱۳ تا ۱۵ سال انجام شد که آمار جالبی نبود!
افزایش مالیات بر سیگار عاملی مهم در کاهش مصرف آن
رئیسی ادامه داد: مهمترین عاملی که میتواند باعث کاهش مصرف دخانیات شود مالیات است؛ کشور ترکیه مالیات سیگار را به بالای ۷۰ درصد رساند و مصرف آن کاهش یافت. کشورهای جهان سومی و در حال توسعه به بزرگترین کشورهای مصرف کننده دخانیات تبدیل میشوند در حالی که کشورهای دیگر به این سمت رفتهاند که میزان مصرف دخانیات را کاهش دهند.
مالیات مواد دخانی پایین است
وی در خصوص مالیات بر سیگار گفت: تصویب مالیات بر ارزش افزوده مواد دخانی که در مجلس مصوب شد به این صورت است که مالیات انواع سیگار، توتون و تنباکوی تولید داخل ۲۵ درصد، سیگار، توتون و تنباکوی تولید داخل با نشان بینالمللی ۴۰ درصد، توتون خام وارداتی ۱۰ درصد، سیگار، توتون و پیپ وارداتی ۶۵ درصد است؛ همچنین توتون فراوری شده ۳۵ درصد است. این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت میگوید کمتر از ۶۰ درصد مالیات تأثیر زیادی بر کاهش مصرف ندارد.
وی با بیان اینکه تلاش مافیای دخانیات این بود که قهوهخانهها را جزو اماکن عمومی حساب نکنند تا عرضه مواد دخانی در قهوهخانهها آزاد شود، گفت: با تلاشهایی که انجام شد با این مسئله برخورد شد.
پشت پرده بزرگنمایی قاچاق مواد دخانی چیست؟
وی با بیان اینکه درباره قاچاق دخانیات مبالغه میشود، گفت: قاچاق را بزرگنمایی میکنند که با استفاده از این ترفند تولید داخلی را افزایش و مالیات آن را کاهش دهند. سال ۹۶، سه میلیارد نخ سیگار قاچاق شده است بنابراین بحث قاچاق را بزرگنمایی میکنند که مجوز تولیددخانیات در داخل کشور را بگیرند. ظرفیت تولید را به ۱۰۰ میلیارد نخ در کشور رساندهایم.
رئیسی با تأکید بر اینکه دکهها مجاز به فروش سیگار نیستند، گفت: اینکه دکههای روزنامهفروشی حتی سیگار نخی به فروش میرسانند تخلف است؛ ما تذکرات متعددی میدهیم اما گوش شنوایی در این زمینه نبوده است. نمیتوانیم بپذیریم که جوانان ما مورد هدف مواد دخانی قرار نگرفتهاند. الان یک دانشآموز اگر از مدرسه بیرون بیاید و به فرض دو هزار تومان در جیب خود پول داشته باشد نمیتواند با آن پول شیر بخرد اما میتواند سیگار بخرد و این نشان میدهد که دستهایی پشت پرده است زیرا متوسط مالیات ما زیر ۲۰ درصد است.