بجنورد- مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، این سازمان برای حفاظت از معدن آلبلاغ در شهرستان اسفراین باید سالانه ۱۰۰ میلیارد ریال هزینه کند و این امر مستلزم داشتن مجوز قانون است، در غیر این صورت باید پاسخگوی سازمانهای نظارتی باشیم.
علی اصغرزاده روز پنجشنبه با بیان اینکه برای تامین هزینه های مربوط به فعالیت حفاظت باید ساز و کار قانونی وجود دادشته باشد گفت: در این زمینه، منتظر صدور پروانه برای حفاظت از معدن آلبلاغ هستیم.
وی افزود: به محض اینکه پروانه صادر شود، نسبت به برگزاری مناقصه برای انتخاب شرکت حفاظتی، اقدام می کنیم و شرکت برنده مناقصه، طبق قرار داد، نیروها را در محل مستقر می کند.
وی گفت: از اول امسال، نیروهای ما به عنوان نمایندگان ایمیدرو، در منطقه آلبلاغ حضور دارند و کار شناسایی و پیجویی از اول امسال در حال انجام است.
اصغرزاده اظهار داشت: برای حفاظت از منطقه، ابتدا باید مجوز و پروانه اکتشاف به ایمیدرو داده شود که البته تاکنون محقق نشده است، البته صدور مجوز در حال انجام مراحل اداری است و امید می رود به زودی صادر شود.
وی گفت: ایمیدرو، کار حفاظت را انجام نمی دهد بلکه با انعقاد قرار داد با شرکت حفاظتی، تامین مالی و پرداخت هزینه های آن را عهده دار می شود.
وی تصریح کرد: طبق قانون معادن، برای انجام اقدامات مربوط به حفاظت، باید پروانه صادر شود و منطقه در اختیار ما قرار گیرد اما اکنون منطقه در اختیار سازمان محیط زیست است و تا پروانه صادر نشود، ایمیدرو مسوولیتی در آنجا ندارد.
مدیر اکتشاف ایمیدرو گفت: اینکه گفته می شود، ایمیدرو با دریافت مجوز ماده ۳۲ می تواند نسبت به حفاظت منطقه اقدام کرده و شرکت حفاظتی را در محل مستقر کند، جایگاه قانونی ندارد، بر اساس قانون معادن، مجوز ماده ۳۲ به معنای داشتن مجوز اکتشاف نیست.
وی افزود: ایمیدرو، برای انجام کارهای شناسایی و پیجویی، در سطح کشور در گستره ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع، مجوز ماده ۳۲ دارد، اما این مجوز، به معنای داشتن پروانه برای اکتشاف نیست، با داشتن مجوز ماده ۳۲، نمی توان گفت که ایمیدرو، از ادامه کار در منطقه اطمینان خاطر خواهد داشت و در ادامه کار، منطقه در اختیار ما است.
اصغرزاده در باره مسدود کردن دهانه تونل های معدن آلبلاغ گفت: این اقدام، کار اشتباهی است، ایمیدرو برای پیجویی معدن و کارهای مطالعاتی به تونل ها نیاز دارد، انفجار برای مسدود کردن تونل ها، سبب می شود کل منطقه به هم بریزد و ما را در طراحی روش استخراج، گمراه کند.
وی گفت: به هم ریختن تونل ها همچنین سبب می شود در کسب نتایج مطالعه ها و برآورد از میزان ذخیره مواد معدنی دچار اشتباه شویم.
مدیر اکتشاف ایمیدرو اظهار داشت: البته با استقرار شرکت حفاظتی، نیاز به مسدود شدن تونل ها نیست.
معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین در ارتفاعات سخت گذر آلبلاغ و در محدوده پارک ملی ساریگل واقع در شمال شرق این شهرستان قرار دارد.
برداشت غیرمجاز از ذخایر این معدن، که در منطقه ای با همین نام واقع است، از ابتدای پارسال با هجوم سودجویان به این منطقه همراه شد که با ورود شورای تامین خراسان شمالی در اواخر اردیبهشت ماه، این ناحیه از حضور سودجویان پاکسازی شد. امسال هم با حضور مجدد برخی افراد برداشت غیرمجاز از این معدن افزایش یافته است.
استفاده از شیوه های غیراصولی و رعایت نکردن موارد ایمنی در برداشت غیرمجاز سنگ سرب و روی از این معدن، تاکنون منجر به وقوع هشت حادثه و مرگ ۶ نفر و مصدومیت چند تن در این منطقه شده است.
شهرستان ۱۲۰ هزار نفری اسفراین در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی اسفراین قرار دارد.