اراک - پژوهشگر و عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: طرح مطالعاتی اندازهگیری میزان آب مصرفی باغات انگور در شهرستانهای اراک، شازند و خنداب این استان انجام شد.
دکتر مصطفی گودرزی روز دوشنبه افزود: تخمین به نسبت دقیق و یا تعیین شاخصهای مدیریت مصرف آب از جمله حجم آب مصرفی، بهرهوری آبیاری و آب محصولات زراعی و باغی مختلف از مهمترین ابزارها و شاخصهای کلیدی در برنامهریزیهای کلانِ تامین، تخصیص و مصرف اصولی از آب در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی است.
وی ادامه داد: در شرایط فعلی که تناقضاتی در آب مصرفی محصولات مختلف بین سازمانهای مختلف به خصوص وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد، انجام یک کار تحقیقاتی در سطح کشور که بتواند به اعداد متقنی درباره حجم آب مصرفی محصولات مختلف در کشور منتهی شود، امری لازم بوده و نتایج آن میتواند کمک شایانی در تصمیمگیری مسوولان مرتبط با آب و کشاورزی کند.
پژوهشگر و عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی خاطرنشان کرد: با توجه به وجود سطح زیر کشت بالای انگور در استان تعیین آب مصرفی و بهرهوری مصرف آب در باغات انگور تحت مدیریت باغدارن استان، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
گودرزی، هدف از اجرای این طرح تحقیقاتی را اندازهگیری آب مصرفی در روشهای مختلف آبیاری در باغات انگور استان مرکزی عنوان کرد و گفت: نتایج اندازهگیریها نشان داد که میزان آب مصرفی باغات انگور در این استان متفاوت بوده و بسته به روش آبیاری، تعداد نوبتهای آبیاری، زمان شروع آبیاری در ابتدای فصل، زمان قطع آبیاری در انتهای فصل، میزان حقابه و منابع آب در دسترس و نحوه مدیریت باغ، بین ۶ هزار تا ۱۸ هزار متر مکعب در هکتار است.
وی ادامه داد: نتایج حاصل از این طرح تحقیقاتی نشان داد که مدیریت آبیاری تاثیر زیادی بر مصرف آب در سطح منطقه دارد.
مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی در سال ۶۲ و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سال ۷۲ به بهره برداری رسیده است که با ادغام وارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی در سال ۷۹ با عنوان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی سپس در سال ۹۴ با ادغام مراکز آموزش جهاد کشاورزی استانها این مرکز با نام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت میکند.
این مرکز دارای بخشهای تخصصی پژوهشی مشتمل بر گیاه پزشکی، منابع طبیعی، آبخیزداری، زراعی و باغی، فنی و مهندسی است.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی دارای هفت ایستگاه تحقیقاتی است که بستر مناسبی برای اجرای طرحهای تحقیقاتی فراهم کرده است.
۲ ایستگاه از این ایستگاهها به صورت ملی (پردیس تحقیقات و آموزش ملی لوبیای خمین و پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه) و پنج ایستگاه دیگر (ایستگاه منابع طبیعی مهندس یونسی خسبیجان، گیاهان دارویی علی آباد، علوم دامی فدک، آبخوانداری خشکرود و ایستگاه تحقیقات کشاورزی اراک) بهصورت استانی فعالیت میکنند.