بخش کشاورزی موتور محرک اقتصاد در شرایط سخت تحریم‌ها بوده است - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳
معاون اول رئیس جمهور:

بخش کشاورزی موتور محرک اقتصاد در شرایط سخت تحریم‌ها بوده است

اسحاق جهانگیری

جهانگیری، معاون اول رییس جمهور با اشاره به اهمیت تأمین امنیت غذایی کشور تأکید کرد: در شرایط اعمال ظالمانه‌ترین تحریم‌ها از سوی آمریکا علیه ملت ایران، کشور به لحاظ تأمین کالاهای اساسی و مواد غذایی مورد نیاز مردم با مشکل روبرو نشد دولت و ملت ایران از تهدیدات تحریم و تبعات کرونا سربلند بیرون آمدند.

به گزارش اکودام به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهور، اسحاق جهانگیری در نشست با مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی گفت: آمریکایی ها با هدف فروپاشی اقتصاد کشور و نظام جمهوری اسلامی جنگ اقتصادی را علیه ایران شروع کردند و ادعا می کردند در همه جنگ هایی که در سال های اخیر وارد شده اند پیروز میدان بوده اند اما امروز ما می توانیم بگوییم که در این جنگ اقتصادی پیروز میدان کشور ما بوده که اقتصادش فرو نپاشید.

جهانگیری با بیان اینکه دستاوردهای کشور در حوزه وزارت جهاد کشاورزی موجب شد تا زمینه تاب آوری مردم افزایش یابد، اظهار داشت: اقداماتی که برای تأمین امنیت غذایی انجام شد و دستاوردهای این وزارتخانه در تولید ناخالص داخلی و تأمین نیازهای زراعی، باغی، دامداری و شیلات، بزرگ و ستایش آمیز است که باید به خوبی برای مردم تبیین شود.

معاون اول رییس جمهور گفت: افزایش تولیدات کشاورزی از ۹۶ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۱۲۵ میلیون تن در سال گذشته بسیار با اهمیت است، این موضوع وقتی ارزش بیشتری پیدا می کند که در این دولت سطح زیر کشت افزایش نیافته است زیرا دولت همواره اصرار داشته که با توجه به محدودیت منابع آب سطح زیر کشت کاهش یابد بنابراین این دستاورد حتماً به دلیل اتخاذ تدابیر عالمانه رخ داده است.

جهانگیری با اشاره به اینکه دولت از ناراحتی و نگرانی مردم نسبت به افزایش قیمت ها اطلاع دارد، گفت: ما می دانیم که فشار اقتصادی بر مردم افزایش یافته و در حال تلاش شبانه روزی هستیم تا نگذاریم مردم از این بابت تحت فشار بیشتری قرار بگیرند، در عین حال با وجود همه مسایل و مشکلات، کمبود کالایی در کشور وجود نداشته و مردم در هنگام مراجعه به مراکز خرید دغدغه ای از بابت نبود کالا نداشته اند.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه بخش کشاورزی در شرایط سخت اقتصادی و تحریم ها بار بخش های دیگر اقتصادی را نیز که دچار محدودیت شده اند بر دوش گرفته است، گفت: سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی ۱۰ درصد بوده اما ۱۸ درصد اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است. بر اساس آمار بانک مرکزی که در هفته های گذشته ارائه شد، در سال ۱۳۹۸ رشد اقتصادی کشور منهای نفت ۱/۱ درصد مثبت بوده است که از این میزان بیش از ۵۴ درصد متعلق به بخش کشاورزی است که من به همه دست اندرکاران این حوزه دستمریزاد می گویم.

جهانگیری ادامه داد: بخش کشاورزی هم به لحاظ تأمین امنیت غذایی و هم به لحاظ میزان پیشرفت طرح های محول شده به آن در اقتصاد مقاومتی بسیار خوب عمل کرده و می توان گفت که موتور محرک بوده است. هم توانسته نیازهای مردم را تأمین کند و هم بخش های مختلف حوزه صنعت را به لحاظ تأمین مواد اولیه به حرکت درآورد.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به آمار و ارقام ارائه شده به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در خصوص افزایش کشت گلخانه ای، اجرای سامانه های آبیاری نوین، تولید گوشت قرمز و تراز مثبت تجاری، اظهار داشت: باید در حوزه منابع آب و خاک کشور بیش از پیش حساسیت داشت و از این منابع ارزشمند به خوبی صیانت کرد. این وظیفه وزارت جهاد کشاورزی است که موضوعات با اهمیت را برای کل کشور و دستگاه ها به مسأله ای مهم تبدیل و سپس برای حفظ آن راهکار ارائه دهد.

جهانگیری همچنین با اشاره به توفیقات و دستاوردهای دولت تدبیر و امید در بخش آب و خاک، اظهار داشت: زمانی که موضوع احیاء ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان و ایلام مطرح شد، برآوردهای وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی این بود که یک و نیم میلیارد دلار برای اجرای این طرح نیاز است و خوشبختانه با استقبال و موافقت مقام معظم رهبری برای برداشت از صندوق توسعه ملی مواجه شدیم. به فضل الهی امروز ۳۰۰ هزار هکتار از این طرح اجرا شده و دست اندرکاران وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای فاز دوم این طرح آمادگی خود را اعلام کرده اند.

معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به سفر هیئت دولت به استان سیستان و بلوچستان و دغدغه ای که برای کشت در دوران خشکسالی در این استان وجود داشت، افزود: تلاش شد آبرسانی از طریق لوله برای آبیاری ۴۶ هزار هکتار از اراضی این استان انجام شود.

جهانگیری افزود: خوشبختانه بر اساس گزارش ها، ۳۲ هزار هکتار از این اراضی افتتاح شده است و می توان گفت که تاکنون کاری به این بزرگی در منطقه سیستان انجام نشده بود که لازم است به نحو شایسته ای این دستاورد بزرگ به اطلاع مردم برسد.

معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به مجوز برداشت هشت میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای زیرکشت بردن اراضی شمال غرب و جنوب غرب کشور افزود: برای اجرای مجموع سه طرح یاد شده بیش از ۱۰ میلیارد دلار خارج از بودجه دولت سرمایه گذاری شد و علاوه بر اجرای این طرح های بزرگ، در زمینه کشت گلخانه ای، سامانه های آبیاری نوین و شهرک های کشاورزی کارهای بزرگی انجام شد که باید این دستاوردها به اطلاع مردم رسانده شود تا مردم از خدمات انجام شده در این بخش ها آگاه شوند.

جهانگیری در ادامه با تأکید بر اینکه بخش کشاورزی از مهمترین اولویت ها و اصلی ترین بخش های توسعه کشور است، تصریح کرد: هر دولتی با هر جهتگیری که روی کار باشد، بخش کشاورزی را به عنوان یکی از اصلی ترین موتورهای توسعه کشور مورد توجه قرار می دهد و اقدامات و سیاست گذاری های مهمی برای توسعه این بخش انجام خواهد داد.

معاون اول رییس جمهور بر اهمیت موضوع تحقیقات و پژوهش در بخش کشاورزی تأکید کرد و گفت: پژوهش و تحقیقات در بخش کشاورزی باید کاربردی و عملیاتی باشد و موضوع آموزش در این بخش باید کشاورز محور باشد به این معنی که آموزش ها به کشاورزان باید به گونه ای انجام شود که نتایج آن در مزارع کشور قابل مشاهده باشد.

جهانگیری با تأکید بر اینکه باید به روزآمدکردن مدیریت در بخش کشاورزی در سیاست گذاری های خود توجه کنیم، اظهار داشت: تجربه دوران کرونا نشان داد که بسیاری از مقررات زائد است و زمانی که مسئولین کشور تصمیم می گیرند که در شرایط کرونایی کاری بدون مراجعه حضوری مردم انجام شود، بسیاری از مقررات دست و پاگیر حذف می شود که نمونه آن را می توان در ارائه تسهیلات قرض الحسنه بانکی به ۲۰ میلیون خانوار مشاهده کرد که بدون حتی یک بار مراجعه به بانک این تسهیلات به مردم پرداخت شد.

معاون اول رییس جمهور با تأکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی باید در حذف مقررات دست و پاگیر پیشگام شود، افزود: وزارت جهاد کشاورزی جلب مشارکت بخش غیردولتی را جدی بگیرد و به دنبال توانمندسازی بخش خصوصی باشد.

جهانگیری در ادامه بر لزوم تلاش برای رفع شکاف بین کشاورزی سنتی و مدرن تأکید کرد و گفت: فناوری اطلاعات و استفاده از روش های دانش بنیان می تواند تحولات جدی در فرایندها ایجاد کند که نمونه آن را در دوران شیوع کرونا شاهد بودیم که با وجود کمبود اقلام بهداشتی از ماسک معمولی گرفته تا کیت پزشکی و سایر تجهیزات در روزهای نخست، امروز پس از گذشت چهار ماه یکی از تقاضاهای مطرح شده این است که امکان صادرات مازاد تولید را داشته باشیم.

معاون اول رییس جمهور گفت: کشور از مجموعه مدیریتی توانایی برخوردار است اما برخی افراد قیاس به نفس می کنند و این موضوع را حرفی گزاف می پندارند و تصور می کنند که چون خودشان توانایی مدیریتی ندارند، مدیران کشور نیز توانمند نیستند.

جهانگیری توجه به ظرفیت های جدید در حوزه کشاورزی و استفاده از نیروی جوان تحصیلکرده در این بخش را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز از مجموعه بزرگی از نیروی انسانی فارغ التحصیل دانشگاه های خوب کشور در رشته کشاورزی برخوردار هستیم که ظرفیتی بزرگ برای مدیریت و توسعه بخش کشاورزی محسوب می شود.

معاون اول رییس جمهور اظهار داشت: روحیه جهادی به معنای واقعی باید در بخش مدیریت وزارت جهاد کشاورزی وجود داشته باشد به این معنا که مدیریت این بخش علاقمند به خدمت به زحمتکش ترین افراد جامعه باشد و از خدمت رسانی به این افراد افتخار کند.

جهانگیری به مدیران و مسئولین وزارت جهاد کشاورزی گفت: نگذارید که گرفتار مسایلی شوید که انرژی شما را هدر دهد. از هر موضوعی که انرژی مدیریتی شما را کم می کند دوری کنید تا بتوانید کارنامه درخشان این وزارتخانه را استمرار بخشید.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به برخی دغدغه های مطرح شده از سوی مدیران وزارت جهاد کشاورزی نظیر صادرات مازاد بر تولید محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: البته حساسیت زیادی نسبت به امنیت غذایی کشور وجود دارد اما برای صادرات مازاد بر تولید محصولات کشاورزی باید چارچوب دقیقی تنظیم شود که بعداً مشکلاتی را به همراه نداشته باشد زیرا بدترین اتفاق این است که برای محصولی بازار صادراتی پیدا شود اما بعد از مدتی یکباره از صادرات آن محصول جلوگیری شود.

جهانگیری از طرح الگوی کشت محصولات کشاورزی به عنوان طرحی مهم یاد کرد و گفت: این طرح که توسط وزارت جهاد کشاورزی تهیه شده باید هر چه زودتر آیین نامه ها و دستورالعمل های آن تدوین و عملیاتی شود و دولت نیز آمادگی دارد برای سرعت بخشیدن به عملیاتی کردن این طرح کمک کند.

وی با یادآوری اینکه مجموعه بزرگی از روستاییان وعشایر مسئول تولید ۸۸۰ هزارتن گوشت در کشور هستند، خاطرنشان کرد: گاهی ممکن است ده هزارتن کمبود در این محصول وجود داشته باشد وتأثیراتی را بر قیمت گوشت بگذارد البته دولت باید رعایت حال تولیدکنندگان این محصول که جزو زحمتکش ترین افراد جامعه هستند را نیز بکند.

معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به نیاز کشور به نهاده های دامی برای بخش طیور، اظهار داشت: دغدغه ای برای تأمین ارز مورد نیاز واردات این نهاده ها وجود ندارد و لازم است که وزارت جهاد کشاورزی با وارد کنندگان این محصولات مذاکره کنند.

جهانگیری وارد کنندگان و صادرکنندگان کشور را سربازان جبهه اقتصادی کشور توصیف کرد و گفت: باید دست این افراد را که در خط مقدم اقتصادی کشور هستند ببوسیم و حساب کسانی که بعضاً به اسم صادرکننده و وارد کننده از ارز دولتی سوء استفاده می کنند را از آنها جدا کرد و با کسانی که دراین شرایط سخت به دنبال سوء استفاده هستند قاطعانه برخورد شود.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه میزان واردات برخی نهاده هایی نظیر ذرت و کنجاله سالانه حدود نه میلیون تن است، گفت: واردات کالاهای اساسی تقریباً همین اقلام هستند که برای صرفه جویی ارزی باید راهکارهایی برای افزایش تولید و صرفه جویی مصرف این اقلام پیدا کنیم.

جهانگیری وجود دریا در شمال و جنوب کشور و اتصال کشور به آبهای آزاد را سرمایه ای بزرگ برای صنعت شیلات کشور برشمرد و افزود: توسعه شیلات باید یکی از جهت گیری های مهم توسعه باشد و پرورش ماهی در دریا نیز به عنوان یکی از بخش های زیرمجموعه شیلات باید توسعه پیدا کند و قطعاً با ظرفیت بزرگی که در شرکت های دانش بنیان وجود دارد، تأمین تجهیزات و امکانات مورد نیاز پرورش ماهی در دریا با استفاده از توان داخلی قابل انجام است.

معاون اول رییس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حساسیت های جدی مقام معظم رهبری و سایر مسئولین نسبت به جنگل های کشور، تصریح کرد: حفاظت از جنگل های کشور از جمله جنگل های شمال و جنگل های زاگرس یک موضوع جدی ملی است که راهکارهایی نظری توقف برداشت از این جنگل ها مطرح شده است.

جهانگیری افزود: البته کارخانه هایی برای تولید چوب در این مناطق احداث شده اند که وزارت جهاد کشاورزی برای استمرار فعالیت این کارخانه ها جهت گیری خوبی را در پیش گرفته که هم زراعت چوب را توسعه دهد و هم واردات چوب را تسهیل کند.

معاون اول رییس جمهور با اشاره به آتش سوزی های اخیر در برخی جنگل های کشور خاطرنشان کرد: ممکن است برخی از کسانی که مسئولیت دارند بگویند آتش سوزی چند صد هکتار در مقابل چند میلیون هکتار جنگل ناچیزا ست اما باید توجه داشته باشیم که آتش سوزی در جنگل برای مردم قابل پذیرش نیست و این موضوع برای مردم بسیار ناراحت کننده است.

جهانگیری با تأکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی باید برای تأمین تجهیزات اطفاء حریق پیگیری های لازم را از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و هلال احمر انجام دهد و به دنبال تصویب طرح جامع در ستاد مدیریت بحران استان ها باشد.

معاون اول رییس جمهور با ابراز تأسف از جان باختن یکی از جوانان کشور در جریان مهار و اطفاء آتش سوزی های اخیر خاطرنشان کرد: چنین اتفاقاتی همه را داغدار می کند و نباید اجازه بدهیم کار به جایی برسد که نیاز باشد مردم برای اطفاء‌ حریق وارد عمل شوند.

جهانگیری ساماندهی وضعیت قیمت محصولات کشاورزی از مزرعه تا بازار را یک حساسیت جدی دانست و گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید گروه ویژه ای را برای پیگیری این موضوع مأمور کند و راهکارهایی پیدا کنیم که ضمن حمایت از کشاورزان، این اختلاف قیمت تا حد ممکن کاهش پیدا کند.

معاون اول رییس جمهور تدوین طرح اقدام یکساله وزارت جهاد کشاورزی را مفید و سازنده ارزیابی کرد و افزود: اینکه این وزارتخانه برای مدت یکساله تا پایان دولت طرحی را برای صرفه جویی ارزی و افزایش ظرفیت تولید آماده کرده است اقدام بسیار خوبی است که اگر اجرایی شود شاهد دستاوردهای زیادی خواهیم بود.

معاون اول رییس جمهور در ابتدای سخنان خود با بیان اینکه همواره خود را نیرویی متعلق به خانواده جهاد کشاورزی می داند، گفت: شروع کار من از وزارت جهاد بود که در آن روحیه جهادی برای خدمت به مردم همواره وجود داشت در این شرایط سخت نیز ما نیازمند همان روحیه جهادی هستیم و باید خدمت به مردم را به ویژه خدمت به طبقات ضعیف جامعه را سرلوحه خود قرار دهیم. خدمت به کسانی که در روستاها، عشایر و یا در دل دریا برای تولید و تأمین مواد غذایی مردم تلاش می کنند را افتخار خود بدانیم.

پیش از سخنان معاون اول رییس جمهور، وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت موضوع امنیت غذایی و نیز تثبیت قیمت ها و مشارکت بخش های مردمی در تولید محصولات کشاورزی، باغی، دامی و شیلات، از توسعه شهرک های کشاورزی، ایجاد قطب های تولید، مکانیزه و دانش بنیان شدن بخش کشاورزی، توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی به عنوان دستاوردهای درخشان دولت تدبیر و امید یاد کرد و گفت: با وجود همه سختی ها و فشارها تلاش خواهیم کرد تا تولید پایدار و خودکفایی در محصولات مختلف را تداوم بخشیم.

خاوازی با اشاره به اجرای فاز نخست الگوی کشت به عنوان برنامه ای برای جهش تولید و نیز اجرای برنامه های صادرات محور، آماری از میزان رشد تولیدات محصولات کشاورزی ارائه کرد و اظهار داشت: سیاست گذاری وزارت جهاد کشاورزی بر اساس برنامه زنجیره محور است تا کشاورز از تولید تا بازار نقش داشته باشد.

همچنین ما در زمینه تولید مرغ لاین، تولید بذر و صیانت از جنگل ها و مراتع با اجرای طرح های مختلف، تلاش مضاعف خواهیم کرد تا نیازهای کشور را برطرف کنیم.

همچنین تعدادی از معاونان این وزارتخانه گزارش های جداگانه ای در خصوص دستاودرهای بخش کشاورزی در زمینه امنیت غذایی، افزایش بهره وری از منابع آب و خاک، خوداتکایی در محصولات راهبردی، کاهش هزینه های تولید، ‌توسعه زنجیره های ارزشی، گلخانه ها، آبزیان و شیلات، زراعت گیاهان دارویی و چوب، افزایش محصولات باغی، تولید دام و سرانه مصرف پروتئین، ارزش بخش کشاورزی در تولید ناخالص ملی، اشتغالزایی، صادرات و واردات، کشورهای بازار هدف، میزان تخصیص ارز برای تأمین کالاهای اساسی و نهاده های دامی، پیامدهای کرونا در بخش کشاورزی و آتش سوزی جنگل ها و مراتع ارائه کردند.

سرخط اخبار کشاورزی

کشاورزیبیمه محصولات کشاورزی در اجرای حمایت از کشاورزان ضروری است

به گزارش خبرگزاری مهر، پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی در برنامه سیما گفت: محصولات اساسی به ویژه گندم به عنوان یک...

کشاورزیبیمه محصولات کشاورزی در اجرای حمایت از کشاورزان ضروری است

به گزارش خبرگزاری مهر، پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی در برنامه سیما گفت: محصولات اساسی به ویژه گندم به عنوان یک...

کشاورزیهر کیلوگرم گوشت گوسفندی ۸۵۰ و هر دست کله‌وپاچه ۸۷۰ هزار تومان شد

به گزارش خبرنگار مهر، رصد امروز پنجشنبه اول آذر ۱۴۰۳ از بازار کالاهای اساسی نشان می‌دهد هر کیلو گرم گوشت مرغ بین ۹۲ تا ۹...

کشاورزیکاهش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در جمعیت دامی کشور در دستورکار قرار گرفت

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا رفیعی‌پور، رئیس سازمان دامپزشکی کشور و معاون وزیر جهاد کشاورزی امروز چهارشنبه در رویداد مه...