یکی از شرکتهای دانشبنیان در منطقه ویژه اقتصادی چهارمحال و بختیاری با طراحی و ساخت دستگاه پرتو علاوه بر استریل کردن یک میلیون ماسک درصدد است تا با همکاری استانها، به منظور کاهش چالشهای مراودات، اقدام به راهاندازی بندرهای خشک به منظور قرنطینه کردن برخی مواد غذایی کند.
به گزارش اکودام، سید رضا رفیعی، مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به طراحی، ساخت و بهرهبرداری سامانه پرتودهی چند منظوره گاما در این شرکت، گفت: ما اولین سامانه پرتودهی بخش خصوصی را در کشور ساختهایم. این سامانه بزرگترین سامانه پرتودهی کشور هم محسوب میشود که با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ساخته شده است.
وی افزود: ما پیشتر در سال ۹۵ مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان تسهیلات از صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور راهاندازی بخشی از آزمایشگاههای خود دریافت کردیم، اما امروز امیدواریم در توسعه ساخت این سامانهها به میزان ۱۰ دستگاه، از تسهیلات این صندوق مجددا استفاده کنیم؛ چون این حوزه یک حوزه “هایتک” است و میتواند موتور محرکه بسیاری از صنایع باشد و عملا جزو سیستمهای حاکمیتی تعریف شود.
رفیعی، درباره کارایی سامانههای پرتودهی اظهار کرد: این سامانه یکی از زیرساختهای بسیار جدی و مهم در رابطه با تامین امنیت غذایی و امنیت درمانی است و زیرساختی برای ذخایر استراتژیک کشور به شمار میآید، ضمن آنکه از جمله تاکیدات سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان، سامانه پرتودهی در حوزه تجهیزات پزشکی را یک زیرساخت بسیار جدی برای استریل کردن دانست و ادامه داد: با شیوع کروناویروس در کشور مردم به طور خودجوش اقدام به تولید ماسک رایگان برای مردم و کادر درمان کردند، اما همواره احتمال آغشته بودن این ماسکها به ویروس کرونا وجود داشت؛ چرا که ممکن بود این ماسکها توسط افراد ناقل که خودشان هم از بیماریشان اطلاع نداشتند و یا در محیطهای غیر استریل تهیه شده باشد، از این رو این ماسکها به سامانه پرتودهی ارجاع میشد تا عمل پرتودهی و استریلیزه کردن بر روی آن انجام شود.
وی با اشاره به طراحی و ساخت سامانه پرتودهی در این شرکت، خاطر نشان کرد: با زیر ساختهایی که ایجاد شده بود، از ابتدای شیوع کرونا تا امروز حدود یک میلیون ماسک را پرتودهی کرده که غالبا به صورت رایگان انجام شده است.
رفیعی با تاکید بر اینکه سامانههای پرتودهی از جمله سامانههای دوستدار محیط زیست محسوب میشود، گفت: این سامانه اولا مصرف سموم شیمیایی که در حوزه افزایش ماندگاری و استریل استفاده میشود را کاهش میدهد و ثانیا چون زیرساخت مهمی برای افزایش ماندگاری مواد غذایی است، در حوزه کاهش مصرف آب و کاهش ضایعات پس از تولید در حوزه کشاورزی و مواد غذایی نیز اثرگذار است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه ما دو چشمانداز برای آینده این شرکت تعریف کردیم، یادآور شد: اول اینکه در کوتاهمدت هزینه تمامشده خدمات خود به حوزه تجهیزات پزشکی و عموم صنایع را به یک سوم کاهش دهیم و در گام دوم ساخت حداقل ۱۰ سامانه پرتودهی در کشور است؛ چراکه ما نیاز جدی در هر سه فصل به امنیت غذا، امنیت درمان و ذخایر استراتژیک داریم.
وی به بیان کاربردهای سامانه پرتودهی این شرکت در سایر حوزههای غیر پزشکی پرداخت و اظهار کرد: در حال حاضر ما امکان ذخیرهسازی “سیبزمینی” و “پیاز” به مدت دو سال را نداریم؛ از این رو سالیانه با یک میلیون تن ضایعات سیبزمینی در کشور مواجه هستیم و این در حالی است که با استفاده از سامانههای پرتودهی امکان ذخیرهسازی مواد غذایی در طولانیمدت فراهم خواهد شد.
رفیعی با تاکید بر اینکه ضریب استریل مواد و کالاها در سامانه پرتودهی و اطمینان از کارایی آن ۹۹/۹۹ درصد است که بالاترین ضریب اطمینان محسوب میشود، درباره استقرار این سامانه در استانهای مختلف کشور گفت: برای استقرار این سامانه در همه استانهای کشور، تاکنون توانستیم با چند استان به توافق برسیم که از آن جمله میتوان به توافق با استاندار خراسان رضوی اشاره کرد. در این توافق مقرر شد تا یک مرکز استراتژیک و امور قرنطینه در این استان مستقر شود.
به گفته وی، کار مطالعات این طرح انجام شده و به زودی در یک “بندر خشک” در نزدیکی مشهد ایجاد خواهد شد.
مجری طرح به اهمیت استقرار بندرهای خشک و مراکز قرنطینه اشاره کرد و توضیح داد: ما مبلغ ۳ میلیارد دلار صادرات به افغانستان و ۳ میلیون دلار واردات از این کشور داریم که واردات محصولات از افغانستان مشمول امور قرنطینهای است که یک گرفتاری در حوزه مراودات تجاری میان ایران و افغانستان ایجاد کرده است، ولی با استقرار سامانه پرتودهی، مشکل واردات از این کشور رفع خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری، به گفته وی علاوه بر آن مطالعاتی در استان بوشهر انجام دادهایم که این استان بتواند به قطب ورود و خروج کالاهای قرنطینهای تبدیل شود.