تولد زودهنگام نخستین گوساله گوزن زرد ایرانی در مازندران - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : چهارشنبه, ۷ آذر , ۱۴۰۳

تولد زودهنگام نخستین گوساله گوزن زرد ایرانی در مازندران

گوزن زرد ایرانی پناهگاه حیات وحش دشت‌ناز شهرستان میاندرود نخستین گوساله خود را در سال جاری یک هفته زودتر به دنیا آورد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران ، با تولد این گوساله ، تعداد گوزن زرد ایرانی در پناهگاه دشت ناز به ۴۴ راس رسیده است.
پارسال ۹ گوساله به جمعیت گوزن  زرد ایرانی در این پناهگاه اضافه شده بود.

مدیرکل محیط زیست مازندران پیش بینی کرد که امسال هم میزان زاد و ولد گوزن زرد ایرانی در پناهگاه دشت ناز مانند سال گذشته پربار باشد.

حسینعلی ابراهیمی کارنامی مهم ترین برنامه این پناهگاه حیات وحش را حفاظت از گوساله های تازه متولد شده اعلام کرد.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز، اولین مرکز تکثیر در اسارت گوزن زرد ایرانی در کشور با هدف افزایش جمعیت و حفظ و احیاء این گونه با ارزش محسوب می شود. این پناهگاه به وسعت ۵۵ هکتار در شهرستان میاندورود واقع است.
گوزن زرد ایرانی با نام علمی ” Dama mesopotamica ” ، زیرگونه‌ای از گوزن زرد اروپایی است که در حال حاضر از گونه های در معرض خطر در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی قرار دارد .
برنامه احیای نسل گوزن زرد ایرانی با استفاده از روش اسارت در تکثیر از سال ۱۳۴۳ در پناهگاه حیات وحش دشت ناز آغاز شد و این مجموعه به عنوان قدیمی ترین سایت تکثیر گوزن زرد ایرانی در کشور شناخته شد.

با این که بیش از نیم قرن از روش تکثیر گوزن زرد در اسارت در دشت ناز می گذرد ، ولی روند احیای این گونه به خاطر آسیب پذیر گوساله ها همواره با مشکلات زیادی مواجه بود.

مهم ترین تهدید برای رشد نوزاد گوزن زرد ایرانی در منطقه حفاظتی دشت ناز ، وجود گربه جنگلی و شغال در این منطقه است به گونه ای که در سال ۹۷ تمامی نوزادان گوزن زرد ایرانی در این پناهگاه را دریدند تا دست محیط زیست از این گونه در حال انقراض کوتاه بماند.
سال گذشته محیط زیست مازندران مراقبت های ویژه شبانه روزی از گوزن ماده باردار را در دستور کار قرار داد که نتیجه آن هم تولد ۹ نوزاد بود.

البته اواخر سال ۹۷ و در پی ناکامی محیط زیست برای حفظ گوساله های گوزن زرد ایرانی در پناهگاه دشت ناز ، این پناهگاه برای نخستین بار در کشور به سامانه الکترونیکی حفاظتی الکترونیکی مجهز شد. با راه اندازی این سامانه ، حلقه حفاظتی این پناهگاه از لحاظ فیزیکی و نرم افزاری تکمیل شده است چرا که سامانه مجهز به دوریین نظارت تصویری با حساسیت بالاست و محیط بابان در کمترین زمان در جریان خطرات ناشی از آتش سوزی و تعرض به حیات وحش از جمله حمله شغال ها و گربه جنگلی به گوساله های قرار می گیرند.
یکی دیگر از حساسیت های نگهداری و به ثمر رساندن گوساله های گوزن زرد ایرانی این است که گوزن های ماده نسبت به نوزادشان حساس هستند به طوری که به محض این که دست انسان به گوساله برسد ، مادر از شیردادنش امتناع می کند در نتیجه مراقبت محیط بابان از گوساله باید دور را دور باشد.
منطقه حفاظتی دشت ناز که به دشت ناز ساری معروف است ، ۵۵ هکتار مساحت دارد.

بر اساس آمار محیط زیست ، تاکنون از این مرکز بیش از ۴۰۰ گوزن زرد ایرانی به ۱۰ سایت نگهداری این گونه در جزایر اشک ، کبودان و دریاچه ارومیه اهداء شده است.
گوزن زرد، بدنی زرد مایل به قرمز با خال های سفید دارد. عمر متوسط آن ۲۰ سال و غذای اصلی آن ذرت، جو و بلوط است.

سرخط اخبار دام، طیور و آبزیان

دام، طیور و آبزیانگوشت گوسفندی و گوساله گرم و تنظیم بازاری تامین است

به نقل از ایرنا، منصور پوریان درباره وضعیت بازار دام زنده و گوشت قرمز، افزود: گوشت گرم و منجمد تنظیم بازاری از دو مسیر ز...

دام، طیور و آبزیانانجمن صنفی گوشت برای تأمین نیاز بازار تعهد داد

انجمن صنفی کارفرمایی توزیع‌کنندگان فرآورده‌های گوشتی خام سفید و قرمز استان تهران، با صدور اطلاعیه‌ای از اعلام آمادگی کام...

دام، طیور و آبزیانجوجه‌ریزی به ۱۵۰ میلیون قطعه افزایش می‌یابد

 محمدابراهیم حسن‌نژاد، معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر تداوم تولید گوشت قرمز در داخل کشور اظهار کرد: تلاش ما بر ای...

دام، طیور و آبزیانخلف وعده وزارت اقتصاد وسازمان امور مالیاتی در معافیت مالیاتی کنسرو

مسعود بختیاری، رئیس هیأت مدیره انجمن کنسرو ایران در نشست خبری همایش ماهیگیری مسئولانه و زنجیره ارزش تون‌ماهیان گفت: کن...