الزامات بهداشتی جهت تولید، عرضه، خرید و نگهداری ماهی قرمز - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : جمعه, ۲۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳

الزامات بهداشتی جهت تولید، عرضه، خرید و نگهداری ماهی قرمز

سازمان دامپزشکی کشور هموطنان را با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور به رعایت توصیه‌های بهداشتی به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی فراخواند.

به گزارش روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، این سازمان ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو خورشیدی و آرزوی سلامتی برای هموطنان، با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور توصیه کرد در خرید و نگهداری ماهی قرمز به نکات بهداشتی و پیشگیرانه لازم توجه شود.

بنابراین گزارش، بر اساس آنچه دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور به مدیریت دکتر قاجاری ابلاغ کرده است، اگرچه که ویروس کرونای عامل بیماری کووید ۱۹در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیه های بهداشتی صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی است. در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونی‌کننده‌های مناسب اقدام گردد.

الزامات بهداشتی در مراکز تولید ماهی قرمز و خودروهای حمل ماهی

  1. اطلاع رسانی هرگونه تلفات غیرمعمول در ماهیان به شبکه دامپزشکی شهرستان
  2. اخذ گواهی بهداشتی حمل
  3. رعایت بهداشت فردی و محیطی
  4. افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری‌های تنفسی هستند، نباید در چرخه تولید و حمل ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
  5. شستشو و ضدعفونی کردن وسایل و تجهیزات حمل ماهی قبل از بارگیری

الزامات بهداشتی مراکز عرضه عمده ماهی قرمز

  1. تهیه ماهی از مراکز تولید مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی
  2. تخلیه محموله زیر نظر دامپزشک مستقر در مراکز عمده
  3. شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
  4. تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
  5. عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
  6. رعایت بهداشت فردی و محیطی
  7. افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی هستند، نباید در چرخه بسته بندی و عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.

الزامات بهداشتی در عرضه خرده فروشی ماهی قرمز

  1. ماهی قرمز باید در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود.
  2. تهیه ماهی قرمز از مراکز عمده مجاز
  3. شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
  4. تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
  5. عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
  6. رعایت بهداشت فردی و محیطی
  7. افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.

توصیه های بهداشتی در خرید ماهی قرمز

  1. ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیداً خودداری شود.
  1. مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی می باشند.
  1. در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود.
  2. حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود.
  3. از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.

  توصیه های بهداشتی نگهداری ماهی قرمز

  1. پس از انتقال به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهی ها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند. ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد. آب حمل  و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه  شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
  2. با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده، حداقل ۲۴ ساعت قبل از خرید، ظرف نگهداری ماهی آماده شود.
  3. در صورت استفاده از آب شهری ، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود.
  4. ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد.
  5. میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر می باشد.
  6. بهترین دمای آب نگهداری ماهی ۲۲ – ۲۶ درجه سانتی گراد می باشد.
  7. غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
  8. به منظور تعویض آب هر بار ۲۵ درصد کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود.
  9. در هنگام تعویض آب و … نیازی به دستکاری ماهی نیست، اما در صورت لزوم و بخصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
  10. به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، میتوان از نمک به میزان ۳ درصد و یا سایر ضدعفونی‌کننده‌ها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
  11. در پایان نوروز ماهی‌ها را در رودخانه ها و یا نهرها رها نکرده و در محلهای تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود.

گونه‌های ممنوع !

با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها می‌توانند بعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماری زا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع است.

سرخط اخبار دام، طیور و آبزیان

دام، طیور و آبزیانجوجه‌ریزی به ۱۵۰ میلیون قطعه افزایش می‌یابد

 محمدابراهیم حسن‌نژاد، معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر تداوم تولید گوشت قرمز در داخل کشور اظهار کرد: تلاش ما بر ای...

دام، طیور و آبزیانخلف وعده وزارت اقتصاد وسازمان امور مالیاتی در معافیت مالیاتی کنسرو

مسعود بختیاری، رئیس هیأت مدیره انجمن کنسرو ایران در نشست خبری همایش ماهیگیری مسئولانه و زنجیره ارزش تون‌ماهیان گفت: کن...

دام، طیور و آبزیانماهیگیری مسئولانه در راستای احیای ذخائر آبزیان است

همایش ماهیگیری مسئولانه با تاکید بر زنجیره ارزش تون‌ماهیان پس از ۱۷ سال وقف، دوم بهمن ۱۴۰۲ در هتل المپیک برگزار می‌شود...

دام، طیور و آبزیانایران در صید تون‌ماهیان رتبه سوم و پنجم جهانی را دارد

دوم بهمن ۱۴۰۲ همایش ماهیگیری مسئولانه با تاکید بر زنجیره ارزش تون‌ماهیان برگزار می‌شود. عباس مختاری، مدیرکل دفتر بهبود...