وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه الگوی کشت کشاورزی تدوین شده که برای کشت پاییزه ابلاغ خواهد شد، گفت: برنامه ای برای احیای قانون تمرکز در دولت دوازدهم نداریم.
کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی صبح امروز در نشستی خبری که به مناسبت هفته جهاد کشاورزی در حال برگزاری است، گفت: برنامه الگوی تولید محصولات کشاورزی تدوین شده است و از کشت پاییزه ابلاغ میشود.
وی اضافه کرد: در این برنامه تمام مباحث مربوط به مصرف سرانه، پتانسیلهای تولید و عرضه و تقاضا دیده شده که در کشت پاییزه به استانها ابلاغ میشود.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه حدود ۴ تا ۵ سال در وزارت جهاد کشاورزی بر روی تدوین طرح الگوی کشت کار شده است، گفت: در این طرح مشخص شده چه محصولی کجا کاشته شود که بیشترین عملکرد را داشته باشد و این کار به همت معاونت وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفته است.
خاوازی افزود: بنابراین طرح فنی در وزارت جهاد آماده شده اما اینکه عملیاتی شود به الزامات سنگینی نیاز دارد و نیاز داریم قانون گذاریهایی در این حوزه صورت بگیرد. ما فعلاً برای کشت پاییزه به استانداریها یک الگوی تولید را ابلاغ میکنیم و در ادامه طرح الگوی کشت محصولات کشاورزی را تکمیل و لایحه آن را به دولت و سپس به مجلس ارائه میکنیم.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی بخش زیادی از وزارت خانهها و تصمیم گیران کلان کشور لازم است در این زمینه مشارکت کنند تا طرح اجرایی شود.
بازگشت وظایف قانون تمرکز به وزارت جهاد تا آخر دولت دوازدهم پیگیری نمیشود
خاوازی در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر مبنی بر اینکه تعلیق قانون «تمرکز وظایف و اختیارات بازرگانی کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی» مشکلات زیادی را برای تولیدکنندگان بخش کشاورزی به وجود آورده و برای اجرای طرح الگوی کشت نیز لازم است تمام تصمیمات مربوط به بخش توسط وزارت جهاد کشاورزی اتخاذ شود آیا اقدامی برای بازگرداندن وظایف این قانون به وزارت جهاد کشاورزی انجام شده است، گفت: به جهت اینکه این تصمیم، تصمیم سران سه قوه بوده و با نظر مقام معظم رهبری انجام شده تا مرداد سال آینده باید در چارچوب این اتفاق حرکت کنیم و بعد از آن در مجلس و دولت با مطرح کردن دلایل منطقی پیگیریهای خود را انجام میدهیم. به عنوان یک کارشناس نظر بنده این است که تمام اختیارات باید در اختیار وزارت جهاد کشاورزی باشد تا تصمیم گیری ها به بهترین نحو صورت بگیرد. در حال حاضر نیز موانع و مشکلاتی را که وجود دارد با مسئولان وزارت صمت مطرح میکنیم و تاکنون نیز وزارت صمت ارتباط خوبی در این زمینه با ما داشته است. ضمن اینکه دستور معاون اول رئیس جمهور این بوده که در مباحثی مانند اعمال تعرفه نظر وزارتخانههای تخصصی بیشتر مورد تاکید قرار بگیرد.
خاوازی درباره اینکه طی یک سال آینده قرار است وزارت جهاد کشاورزی بازگشت وظایف قانون تمرکز را پیگیری کند، دولت به پایان رسیده و تیم جدید شروع به کار میکند، گفت: درست است کار دولت در آن زمان به پایان میرسد اما ما به عنوان کارشناس در بخش حضور داریم و توصیههای لازم را انجام میدهیم تا تصمیم درست در این زمینه اتخاذ شود.
واکنش وزیر جهاد کشاورزی به گرانی میوه
خاوازی درباره اینکه قیمت میوه در بازار به شکل سرسام آوری افزایش داشته و وزارت جهاد کشاورزی چه اقداماتی را برای کنترل این مساله انجام داده است، گفت: ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت در این زمینه مسئول هستند و مسئولیت قیمت و قیمت گذاری در بخش را بر عهده دارند. البته ما برنامههایی برای کمک به این موضوع داریم که یکی از آنها حضور استارت آپ های جوان در بخش کشاورزی است.
وی ادامه داد: برای حضور این استارت آپ ها شهرکی را در نظر گرفتیم و در این زمینه صنفی در حال شکل گیری است که مدیرعامل آن میتواند در شورای مدیران وزارت جهاد کشاورزی حضور داشته باشد ضمن اینکه قرار شده امکانات انبارداری و دیگر امکانات لازم در اختیار این تیم توزیع کننده فنی و دانش بنیان قرار بگیرد تا سیستم توزیع ناعادلانه و دلالان واسطهها در این میان حذف شوند.
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه شناسایی زنجیرهها و حلقهها واسط در بخش کشاورزی یکی از اقدامات مهمی است که وزارت جهاد کشاورزی قرار است انجام دهد، گفت: ما از این طرح حمایت ویژه میکنیم و اگر سرمایه گذاری در این زمینه باشد از او نیز حمایت خواهیم کرد.
خاوازی با بیان اینکه در گذشته نگاه به بخش کشاورزی صرفاً نگاه به تولید بوده است، گفت: الان چارهای نداریم جز اینکه بخش را به صورت یک زنجیره در نظر بگیریم.
وی با اشاره به تولید بیش از اندازه پیاز در جنوب کرمان گفت: پیازکاران امسال علیرغم ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی کشت بسیار زیادی انجام داده بودند چرا که منافع خود را در تولید پیاز دیدند و این ریسک را انجام دادند البته شاید هر کس دیگری هم بود به این شکل عمل میکرد اما بی توجهی به این ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی مشکلاتی را برای آنان ایجاد کرد.
خاوازی گفت: اگر در جیرفت یک زنجیره وجود داشت و کشاورزان یک سردخانه و یا یک واحد فرآوری پیاز داشتند میتوانستند به جز تولید سود خود را در این حلقهها مثلاً حلقه فرآوری، انبارداری و صادرات نیز ببینند.
این مقام مسئول در دولت دوازدهم تصریح کرد: تلاش ما و سیاست ما در راستای ایجاد این زنجیره هاست و با روشهای سنتی و معمولی فعلی این اتفاقات در سالهای آینده نیز تکرار خواهد شد البته باید در نظر داشته باشیم که بخش کشاورزی بخشی بسیار بزرگ و گسترده است و ایجاد زنجیرهها باید از یک بخشهایی شروع کنیم به عنوان مثال در حال حاضر در حوزه مرغ ۴۰ زنجیره تشکیل شده است.
تاکید وزیر جهاد کشاورزی بر گسترش کشاورزی قراردادی در کشور
خاوازی با اشاره به اینکه از همه مهمتر در زنجیره کشاورزی قراردادی است، گفت: در بخش سبزی و صیفی جز برنامههای ابلاغی ما تمام کسانی که میخواهند ورود کنند باید قراردادی عمل کنند در غیر این صورت تمام تولید، زیان است.
در برخورد با فساد لحظهای درنگ نمیکنم
وزیر جهاد کشاورزی درباره اینکه اگر با فساد در وزارت جهاد کشاورزی مواجه شویم چه واکنشی نشان خواهید داد، افزود: هر لحظه که مدرک یا مستنداتی در ارتباط با یک فساد در اختیار بنده قرار بگیرد یک لحظه صبر نمیکنم. به افرادی که درباره آنها شبه وجود دارد نزدیک نمیشوم و در صورتی که این فساد ثابت شود به شدت با متخلفان برخورد خواهم کرد. در این مساله حتی اگر نزدیک ترین افراد به من دخیل باشند یک لحظه صبر و رحم نمیکنم.
برنامه وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش یک میلیون تنی تولید محصول
وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه این وزارتخانه برنامه اقدام یک سالهای را آماده کرده است، گفت: با اجرا شدن این برنامه به غیر از افزایش تولید معمولی که در حوزه اتفاق میافتد حدود یک میلیون تن تولید محصولات کشاورزی افزایش مییابد و در برخی اقلام مانند کره به خودکفایی کامل می رسیم. همچنین علاوه بر صرفه جویی ارزی که اتفاق میافتد ۵۰۰ میلیون دلار به صادرات اضافه خواهد شد.
خاوازی با اشاره به اینکه اقداماتی مانند زنجیره تولید، اقدامات پایهای هستند، گفت: ما استارت این کار را می زنیم تا وقتی دولت بعد روی کار آمد ریل گذاریهای اولیه انجام شده باشد.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در روزهای اولیه وزارت خود با چالشهای جدی در حوزه جوجه یک روزه مواجه شدیم گفت: به همین جهت با تشکلها و اتحادیههای طیور نشستهای کارشناسی زیادی برگزار شد و در آنجا عیوب سامانه بازارگاه را مورد بررسی قرار داد. بلافاصله بعد از این مساله با بخش خصوصی وارد مذاکره شدیم تا سامانه جدیدی را طراحی و جایگزین بازارگاه کنیم.
خاوازی افزود: این سامانه سفارش داده شده و فکر میکنم طی حدود دو یا سه هفته آینده ازآن رونمایی شود. همچنین سیستم توزیعی را طراحی میکنیم تا نهادهها به صورت خام وارد چرخه مصرف نشود. بیش از ۵۰۰ کارخانه تولید خوراک دام معتبر در کشور داریم که بخشی از نهادهها در اختیار این کارخانجات قرار میگیرد بخشی در زنجیرهها توزیع میشود و بخشی نیز به صاحبان صنایع بزرگ و سنگین که کشاورزان پیشرو هستند تحویل داده میشود که این اقدام باعث اصلاح نظام توزیع و ردیابی نهادهها خواهد شد.
به گفته خاوازی اصلاح نظام توزیع در کنار استفاده از سامانه جدید باعث افزایش ضریب تبدیل و صرفه جویی در منابع میشود.