بانوان ایرانی بخوانند / با این فرمول خیلی‌ساده خانواده‌تان را از "تراریخته" در امان بدارید - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : یکشنبه, ۲۵ خرداد , ۱۴۰۴

بانوان ایرانی بخوانند / با این فرمول خیلی‌ساده خانواده‌تان را از “تراریخته” در امان بدارید

تراریخته

خانم‌های ایرانی که در انتخاب سبد غذایی خانوار نقشی تعیین‌کننده دارند، با این تکنیک ساده می‌توانند تقریباً مطمئن باشند که خانواده و عزیزان آنها از ریسک سلامت محصولات تراریخته به‌صورت کامل در امان‌اند.

به گزارش اکودام به نقل از خبرگزاری تسنیم، دربارۀ ریسک بالای محصولات دستکاری‌شده ژنتیک، سخن بسیار است، چنان که علی‌رغم تبلیغات وسیع برای مصرف این محصولات، تقریباً همۀ کشورهای دنیا ــ جز ۵ کشور ــ از توسعۀ جدی این محصولات سر باز زده‌اند. در اروپا که بهداشت فردی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، تنها «یک‌به‌هزار میزان تولید جهانی» این محصولات کشت می‌شود (و ۹۵درصد تولید اروپایی تراریخت تنها در اسپانیاست!). در کشورهایی که این محصولات توسعه پیدا کرده نیز اهدافی غیر از خوراک انسان در دستور کار بوده است.

در کشور ما در این زمینه کم‌کاری شده است. شاید یکی از دلایل مهم افزایش میزان سرطان‌ها در کشور، که طی دو دهه حدود ۵ برابر شده ، مصرف همین محصولات مشکوک باشد. متأسفانه در این زمینه نیز بررسی جامعی له یا علیه مصرف این محصولات صورت نگرفته است!

اما فارغ از اینها، مردم ما دنبال فرمول‌های ساده و قابل استفاده برای در امان ماندن از خطرات این محصولات هستند. خوشبختانه چنین راه‌کاری وجود دارد. مطابق آمار، بیش از ۹۹درصد تولید تراریخته در دنیا به چهار محصول سویا، ذرت، کلزا (کانولا) و پنبه تعلق دارد. در بخش خوراک انسان، این محصولات اغلب به‌صورت روغن‌های این محصولات به مصرف انسان می‌رسد.

بخش عمدۀ این محصولات وارداتی است که با توجه به ارزان‌تر بودن انواع تراریخته در بازار جهانی، تا ۵۰درصد ، موردی جذاب برای تاجران انحصارگر این بازار در ایران به‌شمار می‌رود. تراریخته‌ها همچنین در انواع محصولاتی که خصوصاً از ذرت و سویا به‌دست می‌آیند (مانند انواع ذرت مکزیکی، پفک و غیره) به‌دلیل سود سرشار اقتصادی کاربرد فراوانی دارند.

بنابراین میان همۀ خوراکی‌ها استفاده از «روغن‌‌های تراریختۀ خوراکی» مهمترین عنصری است که ممکن است به‌دلیل تراریخته بودن و مصرف دائم و هرروزه به ما آسیب بزند، سایر موارد به‌دلیل مصرف غیرمنظم و پراکنده، از اهمیت بسیار کمتری برخوردار هستند، ضمن اینکه وجود انواع برنج، گندم، سیب‌زمینی، چغندر، سیر، سبزیجات و سایر محصولات غذایی بازار ایران به‌صورت تراریخته، اکنون کاملاً کنترل شده و تقریباً با اطمینان کامل می‌توان از تراریخته نبودن این محصولات اطمینان داشت.

خانم‌های ایرانی که در انتخاب سبد غذایی خانوار نقشی تعیین‌کننده دارند، با استفاده از «روغن‌های غیرتراریخته» می‌توانند تقریباً مطمئن باشند که خانواده و عزیزان آنها از ریسک سلامت محصولات تراریخته به‌صورت کامل در امان است.

سرخط اخبار بهداشت و سلامت

بهداشت و سلامتدستور پزشکیان برای توقف فوری فروش اینترنتی دارو + نامه

رئیس جمهوری، به وزیر ارتباطات دستور داد طرح فروش اینترنتی دارو بدون هماهنگی با وزیر بهداشت، اجرا نشود.

بهداشت و سلامتایران برنده جایزه جهانی بدون دخانیات شد

نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران پس از اهدای جایزه جهانی بدون دخانیات ۲۰۲۵ به معاون حقوقی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از وی به دلیل رهبری حقوقی در عرصه سلامت تقدیر و تشکر کرد.

بهداشت و سلامتاعلام تخلف سازمان غذا و دارو از سوی هیئت مقررات‌زدایی

دبیرخانه هیئت مقررات‌زدایی اعلام کرد: سازمان غذا و دارو با ممنوع کردن همکاری داروخانه‌ها با سکوهای اینترنتی دچار تخلف شده و خلاف مصوبه هیئت مقررات‌زدایی و رأی دیوان عدالت اداری عمل کرده است.

بهداشت و سلامتنامه رئیس نظام پزشکی به پزشکیان درباره توزیع برخط دارو

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در نامه ای به رئیس جمهوری، نسبت به عرضه برخط دارو و خدمات آزمایشگاهی، ابراز نگرانی کرد.