آیا قارچ‌های کوهی خوراکی هستند؟/ نحوه تشخیص خوراکی یا سمی‌بودن قارچ‌ها - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : جمعه, ۳۰ شهریور , ۱۴۰۳

آیا قارچ‌های کوهی خوراکی هستند؟/ نحوه تشخیص خوراکی یا سمی‌بودن قارچ‌ها

این روز‌ها که رگبار باران منجر به رشد قارچ‌های کوهی می‌شود، سوالات زیادی درخصوص شناسایی آن‌ها به وجود آمده است.

با هر رگبار بهاری قارچ‌های وحشی سر از خاک بیرون می‌آورند و خیلی‌ها بعد از بارش باران به دل طبیعت می‌روند تا این قارچ‌ها را برداشت کنند. این موجودات زیبا تنوع زیادی در طبیعت دارند بطوری که حدود ۱۰۰۰ گونه قارچ مایکروسکوپی و قابل رویت وجود دارد که تعدادی از آن‌ها سمی و تعدادی هم غیر سمی هستند. تشخیص خوراکی یا سمی بودن قارچ‌ها فقط در شرایط آزمایشگاهی امکان پذیر است.

وجود یک هزار قارچ مایکروسکوپی در کشور

محمد رضا آصف پژوهشگر موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: با آغاز فصل بهار و بارش‌های مناسب شاهد رویش قارچ‌های وحشی در طبیعت هستیم.

وی ادامه داد: حدود یک هزار گونه قارچ ماکروسکوپی و قابل رویت وجود دارد که از این تعداد حدود ۶۰ گونه سمی هستند و از این ۶۰ گونه ۷ گونه کشنده هستند.

این مقام مسئول  تصریح کرد: قارچ‌ها به لحاظ ریخت شناسی شباهت‌های زیادی با هم دارند و تشخیص آن‌ها توسط افراد غیر متخصص ممکن نیست.

آصف افزود: تشابه قارچ‌های سمی و غیر سمی خطر آفرین است بطوری که تشخیص نادرست پیامد مسمومیت و حتی خطر کشندگی دارد.

این پژوهشگر با تاکید بر منع مطلق برداشت قارچ‌های وحشی از طبیعت، اظهار کرد: از برداشت و مصرف قارچ‌های وحشی باید خودداری شود حتی اگر سابقه  برداشت و مصرف آن‌ها  در سال‌های گذشته را داشتید و خطری متوجه شما نشده است باز هم توصیه به منع برداشت و مصرف این قارچ‌ها می‌شود.

آصف با بیان اینکه با رعایت خودداری از مصرف قارچ‌های وحشی و کاهش تردد در طبیعت شاهد بروز مسمومیت‌های قارچی و تبعات این مسمومیت‌ها شامل مشکلات گوارشی، کبدی، کلیوی نخواهیم بود. در شرایطی که کشور با اپیدمی ابتلا به ویروس کرونا درگیر است نباید سیستم درمانی کشور را با مشکل جدید یعنی موج مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ‌های وحشی کنیم

عادل رمضانی گیاه شناس رطوبت و دمای مناسب را دو فاکتور مهم در رویش قارچ‌ها دانست و گفت: قارچ‌ها در دو فصل پاییز و بهار در طیعت دیده می‌شوند. رعد و برق از ۲ طریق باعث رشد قارچ‌ها می‌شود یکی از طریق نیتروژنی که با قطرات باران به زمین منتقل می‌شود و دیگری بار الکتریکی آنی که وارد خاک می‌شود تا ۸۰ درصد رشد قارچ‌ها را افزایش می‌دهد.

وی با بیان اینکه برداشت بی رویه قارچ‌ها به طبیعت آسیب می‌رساند، افزود:  در دنیا قوانینی برای جلوگیری از برداشت بی رویه قارچ‌ها از طبیعت وضع شده است و در کشور ما نیز این قوانین در حال تکمیل و اجرا هست.

رمضانی ادامه داد: برداشت قارچ از طبیعت همه ساله مخاطراتی دارد و و شاهد مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ در کشور هستیم بنابراین توصیه می‌شود از قارچ‌های پرورش یافته استفاده شود.

عوارض استفاده از قارچ سمی

وی تهوع، شکم درد، سرگیجه، درد عضلانی و تشنج را از علائم مسمومیت قارچی بیان کرد و تصریح کرد: علائم قارچی ۵ تا ۱۲ ساعت بعد از مصرف قارچ آشکار می‌شود و باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.

گفتنی است: در این روز‌های بهاری طبیعت میزبان انواع گیاهان، قارچ‌های خوراکی و غیر خوراکی است. هر وقت هوای دشت و دمن به سرمون زد و به طبیعت رفتیم هر گیاه و قارچی را که از خوراکی بودنش مطمئن نیستیم از خاک برداشت نکنیم.

سرخط اخبار بهداشت و سلامت

بهداشت و سلامتتولید ۹۰ درصد تجهیزات پزشکی در داخل کشور

به گزارش خبرنگار سلامت مهر، موضوع درمان و طبابت از سالها قبل گره خورده است با تجهیزات پزشکی به گونه ای که امروز علم و دا...

بهداشت و سلامتشرایط دشوار حوزه سلامت/ امیدوارم شایسته خدمت باشم

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد رضا ظفرقندی، در این پیام، خدمات جامعه پزشکی و فداکاری آنان در دوران دفاع مقدس و نیز دوران کر...

بهداشت و سلامتمشکلات پرستاران ظرف دو هفته آینده حل می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا ظفرقندی، در حاشیه بازدید از روند اجرایی آزمون دانشنامه تخصصی و فوق تخصصی در دانشکده پرستا...

بهداشت و سلامترییس زاده از مواکب درمانی در عراق بازدید کرد

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد رئیس زاده، با حضور در مواکب پیاده روی اربعین در عراق و بازدید از خدمت رسانی پزشکان به زائرین...