دکتر نوید شفیق در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مسمومیت ناشی از مصرف مشروبات الکلی گفت: مسمومیت با الکل به طور فزاینده ای در ایران زیاد شده در واقع این مسمومیت اکثراً استفاده از متانول به جای اتانول است، در تهران نیز به طور واضح این مسمومیتها افزایش یافته است و بیماران در بیمارستانهای مختلف پذیرش شده اند و تحت درمان هستند و اکثراً با گیجی و تاری دید مراجعه میکنند.
وی افزود: متأسفانه مشکل بینایی افراد میتواند تا آخر عمر باقی بماند، به همین دلیل لزوم توجه به عدم استفاده از مشروبات الکلی برای جلوگیری از آسیب همیشگی به بدن انسان ضروری است.
این فوق تخصص مراقبتهای ویژه تاکید کرد: مسمومیت با متانول میتواند با از بین بردن عصب بینایی باعث کوری شود. این به این دلیل است که متانول به اسید فرمیک که یک ماده بسیار سمی است متابولیزه میشود. اسید فرمیک میتواند به عصب بینایی که مسئول انتقال سیگنالهای بصری به مغز است، آسیب برساند. حتی استفاده از متانول و مراجعه دیر در برخی موارد باعث مرگ خواهد شد.
شفیق ادامه داد: کوری ناشی از مسمومیت با متانول میتواند در عرض ۱۸ تا ۴۸ ساعت پس از مصرف رخ دهد. علائم مسمومیت با متانول معمولاً با سردرد، حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه شروع میشود. با پیشرفت مسمومیت، ممکن است فرد دچار تاری دید، فتوفوبیا (حساسیت به نور) و درد در چشم شود. در موارد شدید، ممکن است فرد دچار نابینایی کامل شود.
وی در خصوص درمان این مسمومیت گفت: هیچ درمان خاصی برای مسمومیت با متانول وجود ندارد که بتواند آسیب به عصب بینایی را معکوس کند. با این حال، درمان زودهنگام با همودیالیز یا اتانول میتواند به جلوگیری از آسیب بیشتر و شانس مجدد بازگشت به زندگی کمک کند.
به گفته وی، مهم است که فرد مصرف کننده فوراً به مراکز درمانی مراجعه کند چرا که هیچ زمانی برای اتلاف وقت وجود ندارد و هر چه زودتر درمان شروع شود، شانس بهبودی بیشتر است.
این فوق تخصص مراقبتهای ویژه به چند نکته برای کمک به جلوگیری از مسمومیت با متانول اشاره کرد و افزود: هرگز مایع شیشه شوی یا سایر محصولات حاوی متانول را ننوشید و از علائم و نشانههای مسمومیت با متانول آگاه باشید و اگر فکر میکنید خود یا کسی که میشناسید متانول مصرف کرده است، فوراً به پزشک مراجعه کنید و زمان را از دست ندهید.