بزرگ‌ترین ظرفیت اقتصاد ایران برای تولید ثروت/ این دارایی از نفت و معادن باارزش‌تر است - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳

بزرگ‌ترین ظرفیت اقتصاد ایران برای تولید ثروت/ این دارایی از نفت و معادن باارزش‌تر است

محمدرضا پورابراهیمی

کشورهایی مانند ژاپن، سنگاپور، ایتالیا، تایوان و سوئیس با اینکه از نظر دارایی‌های طبیعی جزو فقیرترین کشورها هستند، به کمک یک دارایی مهم توانسته‌اند در زمره پیشرفته‌ترین کشورها قرار گیرند.

در شرایط امروزی دنیا، فناوری یک منبع تولید ثروت در کشورهاست که حتی اهمیتی بالاتر از منابع طبیعی و ذخایر معدنی دارد؛ زیرا کشورهایی که دارای فناوری پیشرفته نیستند، قدرت بهره‌برداری از منابع خود را نیز ندارند و ناچار به خام‌فروشی منابع خود هستند. کشورهایی مانند ژاپن، سنگاپور، ایتالیا، تایوان و سوئیس با اینکه از نظر دارایی‌های طبیعی جزء فقیرترین کشورها هستند، به کمک فناوری توانسته‌اند در زمره پیشرفته‌ترین کشورها قرار گیرند.

اقتصاد دانش‌بنیان در زنجیره علم تا ثروت

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با فارس با اشاره به نگاه ویژه کشورها به توسعه علم و فناوری بومی اظهار داشت: کشورهای جهان، در چند دهه اخیر همزمان با استفاده از ظرفیت مواهب و منابع طبیعی خود به منبع بسیار مهم دیگری به نام دانش و فناوری دسترسی پیدا کردند. در شرایط امروز جهان کشورهایی هستند که می‌توانند امکانات و مواهب طبیعی مانند سنگ آهن، طلا، نفت و معادن را در اختیار نداشته باشند، اما با به دست آوردن دانش،‌ فناوری و تخصص لازم، تولید و درآمدزایی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه هدف اقتصاد دانش‌بنیان، ایجاد درآمد و خلق ثروت از علم و دانش است، گفت: یکی از ظرفیت‌های بسیار مهم کشور ایران در کنار مواهب طبیعی مانند، نفت، سنگ آهن، طلا، دریا، کویر و… توان علمی و وجود نخبگان است. علی‌رغم همه تحریم‌ها، ایران توانسته است رتبه اول تولید علم را در خاورمیانه کسب کند. نخبگان علمی ایرانی در رشته‌های بسیاری مثل نانو، بایولوژی، هسته‌ای، سلول‌های بنیادی و حوزه هوافضا همواره رتبه تک رقمی دارند.

خلق ثروت از مسیر تجاری‌سازی دانش‌بنیان‌ها می‌گذرد

پورابراهیمی مهم‌ترین اقدام ضروری در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان را توجه به تجاری‌سازی دانست و اظهار کرد: امروز تجاری‌سازی دانش‌ و فناوری یک ضرورت انکارناپذیر بوده و بزرگ‌ترین ظرفیت اقتصاد ایران در مسیر آینده کشور استفاده از دانش‌بنیان‌ها به عنوان پایه اصلی اقتصاد کشور است. برای تحقق این امر باید دانش را از معبر تجاری‌سازی به خلق ثروت برسانیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص اهمیت تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان گفت: مهم‌ترین مؤلفه اقتصادی کشور دانش‌بنیان‌ها هستند و جایگاه رفیع آن‌ها در اقتصاد کاملاً مشخص است، بر این اساس قانون جهش تولید دانش‌بنیان که سال گذشته توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، آغاز بهره‌برداری از ظرفیت‌های بزرگ در اقتصاد ایران بود.

کاهش اتکا به نفت با کمک اقتصاد دانش‌بنیان

وی افزود: درآمدهای نفتی و همه مواهب طبیعی و خدادادی پایان‌پذیر هستند، نفت به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع خدادای کشور ما نهایتاً ۲۰ الی ۳۰ سال دیگر تمام می‌شود، همچنین سنگ آهن که قطعاً روزی تمام می‌شود، درحالی که علم و دانش نه تنها پایان‌پذیر نیست، بلکه زاینده و مولد است.

پورابراهیمی در پایان تأکید کرد: با توجه به محدودیت منابع طبیعی در کشور و عدم اتکا به این منابع و تحریم‌پذیری که دارند، ضرورت دارد که به سمت دانش‌بنیان‌ شدن اقتصاد حرکت کنیم تا اولاً وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش پیدا کند، ثانیاً درآمدهای حاصله از تولید دانش‌بنیان را افزایش دهیم.

سرخط اخبار اقتصاد و بازار

اقتصاد و بازار۵ مشکل اصلی تولید در مهرماه اعلام شد؛ افزایش نرخ ارز در صدر

به گزارش خبرنگار مهر، شاخص مدیران خرید اقتصاد (شامخ) در مهرماه ۱۴۰۳، گرچه برای ششمین ماه متوالی زیر ۵۰ ثبت شده است؛ اما ...

اقتصاد و بازار۵ مشکل اصلی تولید اعلام شد؛ افزایش نرخ ارز در صدر

به گزارش خبرنگار مهر، شاخص مدیران خرید اقتصاد (شامخ) در مهرماه ۱۴۰۳، گرچه برای ششمین ماه متوالی زیر ۵۰ ثبت شده است؛ اما ...

اقتصاد و بازارفعالیت غیرقانونی ۵۰۰ هزار واحد صنفی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اتاق اصناف ایران، مهدی امیدوار سخنگو و عضو هیأت رئیسه اتاق اصناف ایران با اشاره به معضلا...

اقتصاد و بازارمهلت مراجعه پذیرفته‌شدگان طرح‌ جایگزینی به مراکز اسقاط تمدید شد

به گزارش خبرگزاری مهر، مهران سالاریه اعلام کرد: از مجموع ۹ هزار نفری که در طرح‌های جایگزینی خودروهای فرسوده خودروسازان ب...