باید نبایدهای روزه داری برای افراد مبتلا به بیماری های گوارشی - اکودام | اقتصاد صنعت غذا | EcoDam
امروز : پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳

باید نبایدهای روزه داری برای افراد مبتلا به بیماری های گوارشی

روزه داری

یک فوق تخصص گوارش درباره شرایط روزه داری برای بیماران گوارشی گفت: بیمارانی که دچار التهاب و عفونت در معده و یا اثنی عشر بوده و اکنون درمان شده اند و داروهایشان را با فاصله حدود ۱۲ ساعت مصرف می کنند، می توانند با مصرف داروهای خود در وعده سحر و افطار روزه بگیرند، اما افراد در مورد بیماری هایی همچون هپاتیت باید فرد به فرد بررسی شوند و نمی توان یک دستور کلی برای آن ها صادر کرد.

به گزارش اکودام: دکتر حمید اسدزاده عقدایی اظهار کرد: بیمارانی که دچار التهاب و عفونت در معده و یا اثنی عشر بوده اند و در حال حاضر درمان شده اند و ماه هاست از بهبودی آنان می گذرد و داروهایشان را با فاصله حدود ۱۲ ساعت مصرف می کنند، می توانند با مصرف داروهای خود در وعده سحر و افطار روزه بگیرند.

این متخصص افزود: اگر بعد از چند روز روزه گرفتن برای این افراد مشکلی ایجاد نشد می توانند روزه داری را ادامه دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: اما برخی از بیماران که در فاز فعال بیماری هستند مانند کسانی که زخم معده و اثنی عشر دارند و درحال درمان اند، نباید روزه بگیرند.

دکتر اسدزاده درباره بیمارانی که یبوست های مزمن و شدید دارند و فقط با مصرف دارو وضعیتشان بهتر می شود، گفت: گرفتن روزه ممکن است یبوست این افراد را تشدید کند و دچار عوارضی شوند که در آینده برای آنان مشکل ساز باشد.

این متخصص در ادامه افزود: اما روزه گرفتن برای برخی از بیماران دچار مشکلات گوارشی مانند کسانی که ریفلاکس دارند می تواند مفید باشد و از روزه گرفتن احساس رضایت کنند، اما این افراد باید مراقب باشند هنگام سحر و افطار یک جا حجم زیادی غذا نخورند و مواد غذایی را فاصله زمانی بخورند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به این دسته از افراد توصیه کرد که هنگام افطار وعده غذایی سبک بخورند و از خوردن غذاهایی با مایعات زیاد اجتناب کنند.

دکتر اسدزاده افزود: هنگام سحر نیز این افراد باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب کنند و یک تا دو ساعت پیش از اذان به تدریج غذا بخورند تا هنگام اذان حجم زیادی غذا وارد معده شان نشود.

این متخصص درباره افرادی که دچار بیماری های مزمن کبد و گوارش هستند، توضیح داد: در مورد افرادی که دچار بیماری هایی همچون نارسایی و هپاتیت هستند باید فرد به فرد تصمیم گرفته شود و نمی توان یک دستور کلی برای همه این افراد صادر کرد.

وی درباره بیمارانی که باید منظم دارو مصرف کنند و یا دچار ضعف سیستم ایمنی هستند، گفت: ممکن است این افراد نتوانند گرسنگی طولانی مدت را تحمل کنند و روزه گرفتن برای آن ها دردسر ساز شود، اما بیمارانی که یک نوبت دارو مصرف می کنند مانند کسانی که هپاتیت های ویروسی دارند اگر کبدشان به درجه نارسایی نرسیده باشد معمولا می توانند روزه بگیرند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره روزه داری بیماران کرونایی که بهبود یافته اند، توضیح داد: فردی که در فاز فعال بیماری کرونا قرار دارد نباید روزه بگیرد اما فردی که بیماری وی کاملا بهبود یافته اگر چند هفته از برطرف شدن علائم تنفسی و تب وی گذشته باشد می تواند روزه بگیرد.

از خوردن حجم زیادی غذا هنگام افطار و سحر بپرهیزید

دکتر اسد زاده درباره نکاتی که برای سلامت دستگاه گوارش هنگام روزه داری باید رعایت کرد، گفت: روزه داران هنگام سحر و افطار، به ویژه هنگام افطار نباید حجم زیادی غذا بخورند، زیرا این حجم غذا بلافاصله وارد معده شده و هورمون ها ترشح می شوند و باعث ضعف، سرگیجه، دردهای شکمی و بیرون روی در برخی از افراد می شود.

وی آغاز افطار را خوردن غذاهای سبکی مانند سوپ توصیه کرد و گفت: بعد از خوردن غذاهای سبک در افطار، با فاصله زمانی یک یا دو ساعته خوردن شام توصیه می شود.

دکتر اسدزاده ادامه داد: روزه داران باید از خوردن غذاهایی که حجم زیادی کربوهیدرات و قند دارد خودداری کنند.

این متخصص با اشاره به متداول بودن مصرف زولبیا و بامیه در ماه رمضان گفت: این خوراکی ها برای مصرف در این ماه مناسب نیست، زیرا هم از نظر رعایت بهداشت در پخت این شیرینی جات تردید وجود دارد و هم اینکه باعث احساس گرسنگی کاذب بعد از چند ساعت می شود.

اسهال و تهوع؛ شایع ترین عوارض گوارشی ویروس کرونا

این متخصص همچنین درباره عوارض ویروس کووید ۱۹ بر سیستم گوارشی مبتلایان اظهار کرد: اسهال، تهوع و استفراغ شایعترین علائم گوارشی ویروس کرونا بر روی مبتلایان است.

وی با بیان اینکه عوارضی همچون التهاب مجاری صفراوی و بالا رفتن آنزیم های کبدی از علائم کمتر شایع ویروس کروناست، گفت البته نمی توان این عوارض را از علائم قطعی کرونا عنوان کرد اما در تعدادی از بیماران این عوارض مشاهده شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: به همین خاطر در دوران شیوع کرونا برای بسیاری از بیمارانی که با علائم گوارشی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه می کنند اما برای عوارض آنان علت مشخصی یافت نمی شود، باید احتمال ابتلا به کرونا نیز در نظر گرفته شود.

این متخصص با بیان اینکه بین شدت بیماری کرونا با بروز عوارض گوارشی در مبتلایان رابطه ای مشاهده نشده است، توضیح داد: مهمترین نکته درباره بیماری کرونا این است که نباید تصور کنیم این بیماری فقط یک بیماری تنفسی است و فقط علائم تنفسی افراد را بررسی کنیم.

وی در پایان افزود: یعنی اگر بیماری علائم تنفسی نداشته باشد اما دچار اسهال، تهوع و استفراغ بدون دلیل باشد، باید احتمال ابتلا به کرونا را در وی بررسی کرد.

سرخط اخبار بهداشت و سلامت

بهداشت و سلامتبسته ماندگاری پرستاران به زودی اجرایی می شود

به گزارش خبرگزاری مهر، عباس عبادی در نشست شورای هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی سمنان، افزود: به دستور رئیس جمهور، لایحه حمای...

بهداشت و سلامتکدام مراکز مجاز به ارائه خدمات زالودرمانی هستند

به گزارش خبرگزاری مهر، مریم مشهود گفت: متأسفانه مشاهده می‌شود افرادی به صورت مستقیم زالو را از طریق فضای مجازی یا سایر ت...

بهداشت و سلامتبرنامه سلامت خانواده؛ موازی کاری یا ایده ای نو!

به گزارش خبرنگار مهر، هفته سلامت مناسبتی است که سالانه در اردیبهشت ماه، برای ترویج مفاهیم کلیدی سلامت و گفتمان‌سازی در ج...

بهداشت و سلامتغذاهای دریایی خطر قرارگیری در معرض مواد شیمیایی را افزایش می دهند

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از هلث لاین، یک مطالعه جدید نشان داد افرادی که به طور منظم غذاهای دریایی می‌خورند ممکن است خ...